top of page
87500241_2539543586300490_25896873905325

Τι πρέπει να ξέρει ένας ντετέκτιβ.

Πώς να διαβάσετε αμέσως τον οποιονδήποτε.

 

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πώς θα ήταν να μπορούσατε να “διαβάσετε” την προσωπικότητα του καθενός, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα; Πάρτε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε πώς μία τέτοια ικανότητα θα μπορούσε να σας βοηθήσει να διαπρέψετε στη ζωή! και στην δουλεία σας ως ντετεκτιβ. Όταν κάποιος σας μιλάει, μόνο το 7% από αυτά που εννοεί επικοινωνείται με λέξεις και το υπόλοιπο 93% εκφράζεται με τη γλώσσα του σώματος και τον τόνο της φωνής.

 

Είναι σημαντικό να μπορείτε να διαβάζετε τη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις κάποιου, αλλά αυτά για τα οποία θα μιλήσουμε, έχουν πολύ βαθύτερο νόημα από αυτό. Φανταστείτε, μόλις γνωρίσετε κάποιον, να μπορούσατε αμέσως να ρίξετε μία διεισδυτική ματιά στον πραγματικό χαρακτήρα του, ώστε να ανακαλύψετε τί είδους άνθρωπος είναι. Θα ξεκινήσουμε με κάτι εξαιρετικά απλό αλλά και απίστευτα αποτελεσματικό: Κάνοντας μία απλή ερώτηση, μπορείτε να πάρετε μια γεύση από τον πραγματικό χαρακτήρα του άλλου και να βασιστείτε σε αυτές τις γνώσεις.

 

Έχετε επίσης την επιλογή να χρησιμοποιήσετε τις γνώσεις αυτές για να κοιτάξετε τον δικό σας χαρακτήρα και να δείτε τί αποκαλύπτουν για εσάς. Για να πάρουμε μερικές απαντήσεις, πρέπει να λάβουμε υπόψη ένα πείραμα που διεξήχθη από ένα γνωστό ψυχολόγο. Κατά τη διάρκεια του πειράματος, έγινε σε μαθητές μία απλή ερώτηση, η οποία ήταν να βαθμολογήσουν τις προσωπικότητες διαφόρων γνωστών τους. Πιθανώς έχετε ακούσει το ρητό “αυτό λέει πιο πολλά για εκείνον, παρά για σένα” (it says more about them, than it does about you), όταν αναφέρεστε σε κάποιον που λέει κακίες για κάποιον άλλον, είτε στο διαδίκτυο είτε στην πραγματική ζωή.

 

Κατα τη διάρκεια της έρευνας, αφότου οι μαθητές βαθμολόγησαν αρκετούς από τους γνωστούς τους, οι ερευνητές, οχι ντετεκτιβ, διαπίστωσαν ότι οι μαθητές ήταν πιο πιθανό να έχουν προσωπικότητα που αντικατοπτρίζει τον τρόπο που βαθμολόγησαν τους φίλους τους. Για παράδειγμα, αν ένας μαθητής είχε βαθμολογήσει τους πιο πολλούς φίλους του ως χαρούμενους και καλόκαρδους, ήταν πιο πιθανό να εκδήλωνε τα χαρακτηριστικά αυτά ο ίδιος. Το ίδιο ισχύει και για τους μαθητές που βαθμολόγησαν τους περισσότερους γνωστούς τους ως αρνητικούς και χειραγωγικούς. Το συμπέρασμα της μελέτης έλεγε πως η απλή τάση να βλέπουμε τους άλλους αρνητικά, δείχνει μία αυξημένη πιθανότητα διάφορων ψυχολογικών διαταραχών.

 

Πιο απλά, αν θες να μάθεις αν κάποιος είναι πιο πιθανό να εμφανίσει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του, απλά ρώτα τον τί πιστεύει για τους άλλους. Ή για καλύτερα αποτελέσματα, δώσε προσοχή και παρατήρησε πώς μιλάει για τους γύρω του, είτε πρόκειται για κοντινούς φίλους, είτε για αγαπημένους ή ξένους. Τώρα που μάθαμε έναν απίστευτα απλό και εύκολο τρόπο να εκτιμήσουμε την προσωπικότητα του άλλου μέσα σε δευτερόλεπτα, ας εισέλθουμε βαθύτερα στο βασίλειο της διαίσθησης. Με αρκετή εξάσκηση, μπορείτε να διαβάσετε την προσωπικότητα κάποιου με τη διαίσθησή σας, πολύ πιο αποτελεσματικά από όσο θα μπορούσατε ποτέ με τις λέξεις ή τη γλώσσα του σώματος.

 

Η διαίσθηση σου είναι αυτό που νιώθει το ένστικτό σου, και δε βασίζεται σε αυτά που σκέφτεται το μυαλό σου. Η διαίσθηση είναι άρρητες πληροφορίες που προσλαμβάνονται χωρίς τη λογική και κάποιοι θα έλεγαν πως πρόκειται για πληροφορίες που απλά τις νιώθεις. Όταν διαβάζεις κάποιον με τη διαίσθηση, αυτό σου επιτρέπει να δεις πέρα από το προφανές και να πάρεις μια γεύση της αληθινής του προσωπικότητας. Για να εξασκηθείτε στη χρήση της διαίσθησης, υπάρχουν τρία πράγματα που πρέπει να προσέξετε: Πρώτον να εμπιστευθείτε το ένστικτό σας, ειδικά όταν γνωρίζετε κάποιον για πρώτη φορά.

 

Το ένστικτό σας είναι το σώμα σας που προσλαμβάνει πληροφορίες πριν προλάβει ο εγκέφαλος να σκεφτεί και αποτελεί αρχέγονη ανθρώπινη αντίδραση. Μπορείτε να το σκεφτείτε σαν το εσωτερικό σας μέτρο αλήθειας και θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε αν μπορείτε να εμπιστευθείτε κάποιον, ή όχι. Δεύτερον, παρατηρήστε αν σας πιάσει ανατριχίλα, καθώς αυτό είναι ένα ενστικτώδες μυρμήγκιασμα που συμβαίνει όταν κάποιος σας εμπνέει ή σας συγκινεί. Η ανατριχίλα εμφανίζεται επίσης όταν κάτι που ειπώθηκε σας τραβάει αληθινά σαν χαρακτήρα. Τρίτος και τελευταίος τρόπος να εξασκηθείτε με τη χρήση της διαίσθησης είναι να παρατηρήσετε προσεκτικά τις αναλαμπές ενόρασης, γιατί αυτές συμβαίνουν γρήγορα και απροειδοποίητα.

 

Αν είχατε ποτέ μία στιγμή που σκεφτήκατε “Ώστε έτσι…” κατα τη διάρκεια μιας συζήτησης, όπου νιώσατε πως πραγματικά κατανοήσατε τον αληθινό χαρακτήρα του άλλου, τότε αυτό ήταν η διαίσθηση σας επί τω έργω και οι ενορατικές αυτές αναλαμπές γίνονται τόσο γρήγορα που μπορεί να χαθούν μες τη βαβούρα, αν δεν έχεις το νου σου σε αυτές. Πάντα λέγεται ότι τα μάτια είναι τα παράθυρα της ψυχής και αν μιλάμε για την αληθινή προσωπικότητα κάποιου, τότε υπάρχει μεγάλη αλήθεια σε αυτό το παλιό ρητό. Όπως και ολόκληρο το σώμα, έτσι και τα μάτια εκπέμπουν ισχυρή ηλεκτρομαγνητική ενέργεια και αν αφιερώσετε το χρόνο να παρατηρήσετε τα μάτια κάποιου, μπορείτε να καταλάβετε αν είναι θυμωμένος, κακός, ήρεμος ή σέξι !

 

Ή όταν κοιτάτε τα μάτια του, μοιάζει σα να είναι μαζεμένος ή να κρύβεται; Όταν αναλύετε τα μάτια κάποιου, θα χρησιμοποιήσετε για άλλη μια φορά τη διαίσθησή σας για να διαβάσετε την αντίδρασή του. Τώρα που ξέρετε να διαβάζετε κάποιον με μια απλή ερώτηση και τη διαίσθησή σας, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς άλλους τρόπους ανάγνωσης της προσωπικότητας του άλλου. Ένας εύκολος τρόπος για να διαπιστώσετε αμέσως αν ένα άτομο είναι εσωστρεφές ή εξωστρεφές, είναι να παρατηρήσετε την αντίδραση του σε οποιαδήποτε ερώτηση. Αν κάνετε μία ερώτηση και το άτομο απαντήσει αμέσως και μοιάζει σα να σκέφτεται φωναχτά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει εξωστρεφή προσωπικότητα.

 

Αν, μετά την ερώτηση, το άτομο χρειαστεί μερικά δευτερόλεπτα για να απαντήσει, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχει εσωστρεφή προσωπικότητα. Μόλις καταλάβετε πως δουλεύει όλο αυτό, μπορείτε να βελτιώσετε τις συναναστροφές σας με τους άλλους· αν είστε κάποιος εξωστρεφής που μιλάει σε κάποιον εσωστρεφή, φροντίστε να του δώσετε αρκετό χρόνο να απαντήσει, αφού τους πείτε κάτι. Η εξάσκηση χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια, αλλά η ικανότητα να διαβάζετε λεπτές ενδείξεις που οι περισσότεροι δεν παρατηρούν, θα σας κάνει τρομερούς στο να διαβάζετε την προσωπικότητα του άλλου. Η βασική ψυχολογία μας λέει ότι οι άνθρωποι τείνουν να αποστασιοποιούνται από άβολες εμπειρίες της παιδικής τους ηλικίας, καθώς μεγαλώνουν.

 

Για παράδειγμα, φανταστείτε ένα παιδί που ήταν πάντα από τα πιο αδύναμα παιδιά στο σχολείο · ίσως το διάλεγαν τελευταίο στο ποδόσφαιρο ή δεν το διάλεγαν καθόλου. Με το πέρασμα του χρόνου, το άτομο αυτό συσχέτισε μία μεγάλη λίστα επίπονων εμπειριών ή συναισθημάτων με το να είσαι αδύναμος. Η ψυχολογία μας λέει ότι το άτομο αυτό θα αναζητήσει να απομακρυνθεί από αυτόν τον πόνο καθώς μεγαλώνει. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να κυνηγήσει στη ζωή πράγματα που το κάνουν να φαίνεται πιο ισχυρό και όχι αδύναμο.

 

Για παράδειγμα, μπορεί να αρχίσει βάρη ή να επιδιώξει μία ισχυρή θέση στην κυβέρνηση ή κάποιον άλλον οργανισμό. Μόλις καταλάβουμε ότι οι άνθρωποι κάνουν πράγματα για να απομακρυνθούν από τον πόνο, μπορούμε να αποκτήσουμε μία βαθύτερη κατανόηση του γιατί κάνουν αυτά που κάνουν ή φέρονται με συγκεκριμένους τρόπους· κάτι που μπορεί να μας βοηθήσει να έχουμε καλύτερη ενσυναίσθηση. Ας ρίξουμε μια ματιά σε ένα άλλο παράδειγμα: Κάντε εικόνα ένα μικρό παιδί που το λένε Βασίλη. Ο Βασίλης μεγάλωσε στη φτωχογειτονιά της πόλης και καθώς οι γονείς του ήταν φτωχοί, σπάνια μπορούσε να έχει ωραία πράγματα. Όταν ο Βασίλης πήγε σχολείο και είδε πλουσιότερα παιδιά με καλύτερα αμάξια, τηλέφωνα ή άλλα υλικά αγαθά, βίωσε μία έντονη αίσθηση πόνου.

 

Όταν τα άλλα παιδιά απολάμβαναν ένα εκπληκτικό γεύμα, ο Βασίλης ήταν τυχερός αν είχε απλώς οτιδήποτε για να φάει. Φανταστείτε αυτό να συμβαίνει σε όλους τους τομείς της ζωής του Βασίλη καθώς μεγαλώνει και πόσος πόνος συσσωρευόταν με τον καιρό. Καθώς ο Βασίλης μεγάλωσε και απέκτησε περισσότερες ευκαιρίες, ένας από τους βασικούς του στόχους στη ζωή — είτε το αντιλαμβανόταν, είτε όχι — ήταν να απομακρυνθεί από τον πόνο του να είναι φτωχός. Μόλις καταλάβουμε πως δουλεύει αυτός ο μηχανισμός, αποκτούμε μεγαλύτερη κατανόηση του γιατί οι άνθρωποι κάνουν αυτά που κάνουν και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες για να αποφασίσουμε άν θέλουμε να αποτελούν μέρος της ζωής μας. Ας συνεχίσουμε με ένα άλλο απίστευτα ισχυρό τέχνασμα για να διαβάσουμε την προσωπικότητα κάποιου.

 

Σύμφωνα με την επιστήμη, μπορούμε να διαβάσουμε το 90% της προσωπικότητας του άλλου, απλώς κοιτώντας τα παπούτσια του! Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κάνσας, εκπόνησαν μελέτες και ανακάλυψαν ότι είναι δυνατό να κρίνουμε περίπου το 90% της αληθινής προσωπικότητας του άλλου, παρατηρώντας τα παπούτσια του. Τα παπούτσια που φοράει κάποιος μπορούν να σου πουν για τα συναισθήματά του, τις πολιτικές του πεποιθήσεις, το εισόδημα, το φύλο, ακόμα και την ηλικία. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, ζητήθηκε από 63 σπουδαστές να κοιτάξουν φωτογραφίες 208 διαφορετικών ζευγαριών παπουτσιών, που ανήκαν σε εθελοντές που είχαν συμπληρώσει ερωτηματολόγια προσωπικότητας, πριν την έρευνα.

 

Οι σπουδαστές κλήθηκαν να προβλέψουν τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των εθελοντών, βασιζόμενοι σε τίποτα παρά μόνο στα παπούτσια τους! Αν και κάποια από τα ευρήματα της έρευνας ήταν προφανή, πολλά αποτελέσματα ήταν αρκετά απροσδόκητα. Η μελέτη βρήκε πως τα ακριβά παπούτσια ανήκαν σε υψηλόμισθους και ότι τα πολύχρωμα, φανταχτερά παπούτσια σε εξωστρεφή άτομα. Παπούτσια που δεν ήταν καινούρια αλλά είχαν αψεγάδιαστη εμφάνιση ανήκαν σε ευσυνείδητες προσωπικότητες και λειτουργικά ή πρακτικά παπούτσια ανήκαν σε δεκτικούς και ευχάριστους ανθρώπους.

 

Τα μποτάκια συσχετίστηκαν με άτομα με επιθετική προσωπικότητα και παπούτσια που έμοιαζαν άβολα, ανήκαν σε άτομα με ήπια προσωπικότητα. Καλοδιατηρημένα και ολοκαίνουρια παπούτσια ανήκαν σε άτομα που έχουν άγχος προσκόλλησης ή άτομα που συνεχώς ανησυχούν για τις σχέσεις τους. Τα λιγότερο ακριβά παπούτσια ή οι σαγιονάρες άνηκαν σε φιλελεύθερους στοχαστές. Φυσικά δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, ότι τα βαρετά παπούτσια άνηκαν σε άτομα που δεν νοιάζονται τι σκέφτονται για αυτούς οι άλλοι — και τα βαρετά παπούτσια ανήκαν επίσης σε αυτούς που δυσκολεύονται να κάνουν σχέσεις.

 

Πριν τελειώσουμε, φανταστείτε να μπορούσατε να εκτιμήσετε την προσωπικότητα του άλλου, ως ντετεκτιβ θα σας χρειαστεί, απλώς βλέποντας την φωτογραφία προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε από την ψηφιακή βιβλιοθήκη ΑΑΙ, μπορεί κανείς δυνητικά να ανακαλύψει πολλά για τον άλλον, κοιτώντας την εικόνα προφίλ του στο Twitter ή το Facebook. Η έρευνα βρήκε ότι άτομα που κρίθηκαν πιο νευρωτικά, είχαν απλότερες εικόνες με λιγότερο χρώμα. Οι άνθρωποι αυτοί ήταν πιο πιθανό να έχουν κενή έκφραση και σε πολλές περιπτώσεις, οι φωτογραφίες τους ήταν μερικώς κρυμμένες.

 

Στην περίπτωση που δεν γνωρίζετε, οι νευρωτικές προσωπικότητες είναι πιο πιθανό να είναι αρνητικά άτομα μακροπρόθεσμα και συνήθως υποφέρουν από συναισθήματα άγχους, θυμού, φθόνου και τύψεων. Συχνότερα από τους υπόλοιπους, σύμφωνα με την έρευνα, οι εξωστρεφείς τύποι είχαν συνήθως εικόνα με άλλους ανθρώπους μέσα στην εικόνα και οι εικόνες τους ήταν πιο πολύχρωμες και έδειχναν το άτομο να χαμογελά πλατιά στην κάμερα. Οι άνθρωποι με τις πιο ωραίες φωτογραφίες ήταν πιο πιθανό να είναι ανοιχτοί σε εμπειρίες και είχαν εικόνες με μεγαλύτερη αντίθεση και ευκρίνεια.

 

Οι φωτογραφίες αυτές έδειχναν επίσης το πρόσωπο τους να καταλαμβάνει μεγαλύτερο μέρος της εικόνας. Η έρευνα βρήκε ακόμα πως οι δεκτικοί άνθρωποι συχνά δημοσιεύουν κακές τους φωτογραφίες αλλά συνήθως χαμογελάνε σε αυτές και οι εικόνες μοιάζουν ζωντανές και φωτεινές. Η ικανότητα να διαβάσουμε γρήγορα την αληθινή προσωπικότητα του άλλου ή τον εσωτερικό του χαρακτήρα, μας δίνει ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε σχέση με άλλους που δεν έχουν αυτή την ικανότητα. Και είναι μία ικανότητα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να βελτιώσετε κάθε πτυχή της ζωής σας!

 

Μπορεί να μην τα καταφέρνετε στην αρχή, αλλά με αρκετή εξάσκηση με τους άλλους, θα γίνετε αρκετά καλοί για να διαβάζετε τους ανθρώπους γρήγορα και αποτελεσματικά. Ανάλογα με την περίσταση, η ικανότητα αυτή μπορεί να σας φέρει πιο πολλά λεφτά στο τραπέζι του πόκερ ή ακόμα θα μπορούσε να σας σώσει τη ζωή!

Ενας ντετεκτιβ η ιδιωτικός ερευνητής πρέπει να αναπτύξει τέτοιες ικανότητες.

bottom of page