top of page

Πότε πρέπει να γίνει σάρωση TSCM, αντιπαρακολουθητικα συστηματα;
Στην ιδανική περίπτωση, οι εταιρείες θα πρέπει να δουν το TSCM ως τμήμα της πολιτικής καθαρισμού ασφαλείας. Θα πρέπει να έχουν μια πολιτική ασφάλειας και κινδύνου που περιλαμβάνει τον προϋπολογισμό για το TSCM. Η συχνότητα και οι απαιτήσεις εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη μεμονωμένη εταιρεία και πώς αντιλαμβάνονται το επίπεδο απειλής εναντίον τους τη συγκεκριμένη στιγμή. Για παράδειγμα, μια εταιρεία μπορεί να εμπλακεί σε εχθρική εξαγορά ή σε ουσιαστικές διαφορές και μπορεί να επιθυμεί να αυξήσει το επίπεδο υπηρεσίας τη συγκεκριμένη στιγμή.

Εάν μια εταιρεία πιστεύει ότι μπορεί να έχει πρόβλημα απώλειας ευαίσθητων πληροφοριών, τότε το TSCM δεν είναι το μόνο πράγμα που πρέπει να σκεφτεί. Αυτό είναι πάρα πολύ κοινό λάθος και συχνά λυπάται εκ των υστέρων.

Εάν μια εταιρεία διαπιστώσει ότι είναι σε θέση όπου αισθάνεται ότι χάνει πληροφορίες ή δεδομένα, τότε πραγματικά αυτή η εταιρεία θα πρέπει να ξεκινήσει μια πλήρη εσωτερική έρευνα και, όπου απαιτείται, να καλέσει εμπειρογνώμονες εξωτερικής κατασκοπείας.

Σε πολλές περιπτώσεις, η απώλεια ευαίσθητων πληροφοριών της εταιρείας μπορεί να οφείλεται σε αποτυχία της εσωτερικής πολιτικής, όπως το καταφύγιο γραφείου ή το βασικό προσωπικό που αποχωρεί. Δεν αφορά πάντοτε στοχευμένες κατασκοπικές πράξεις, αλλά αν συμβαίνει αυτό, αξίζει συχνά η σωστή διαχείριση του ζητήματος, αφήνοντας ανοιχτές επιλογές νομικής δράσης. Εάν αυτό δεν είναι σωστό σε πρώιμο στάδιο, τότε είναι δύσκολο να ξανακερδίσει την κατάσταση και ενδέχεται να χαθούν ευκαιρίες συγκέντρωσης βασικών στοιχείων.

Λίγο για τις συσκευές υποκλοπής
Αυτή η ενότητα θα διαλύσει μερικούς μύθους και παραπληροφόρηση σχετικά με τα "σφάλματα" ή τους μυστικούς πομπούς, προτού προχωρήσουμε σε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την αντιμετώπιση αυτών των απειλών.

Η κατανόηση των σφαλμάτων ή των παραβλέψεων των περισσότερων ανθρώπων προέρχεται από την παρακολούθηση τηλεόρασης, ταινιών ή δημοφιλών βιβλίων μυθοπλασίας όπως ο θρυλικός James Bond ή ο Καλός Ποιμενικός, με πρωταγωνιστή τον Matt Damon. Δεν είναι αυτή της δεκαετίας του 1980 και του Ψυχρού Πολέμου, οι καιροί και η τεχνολογία έχουν προχωρήσει αλματωδώς, αν και αυτό δεν σημαίνει ότι κάποια τεχνική κατασκοπείας που αναπτύχθηκε τότε δεν ισχύει ακόμη και σήμερα.

Ο Ψυχρός Πόλεμος είδε την πραγματική γέννηση των συσκευών υποκλοπής, όχι μόνο με αλλαγή στο μέγεθος των συσκευών, αλλά και στην ευφυΐα της φύτευσης και της απόκρυψης των συσκευών. Πράγματι, σχεδόν 40 χρόνια έχουν αλλάξει.

 

«Το 99% των δυνατοτήτων των συσκευών κοριών που απεικονίζονται σε δημοφιλείς ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές δεν είναι τεχνικά δυνατό.»

Εκείνοι που φυτεύουν κρυφές συσκευές κοριούς πρέπει να εξετάσουν πολλές επιλογές προτού φτάσουν ακόμη και στο στάδιο της εισόδου στο κτίριο / περιοχή και φύτευση οποιωνδήποτε συσκευών.

Οι εκτιμήσεις θα μπορούσαν να είναι και δεν περιορίζονται σε:

Κόστος έναντι ανταμοιβής
Επίπεδο κινδύνου
Τύπος κτιρίου (χάλυβας & σκυρόδεμα ή τούβλο)
Τοποθεσία στοχευόμενου δωματίου / περιοχής εντός του κτηρίου
Παρακολούθηση κλίμακας
Παρακολούθηση ή λήψη θέσης
Πρόσβαση σε δωμάτιο / περιοχή και κτίριο
Τα παραπάνω δίνουν μόνο μια μικρή εικόνα για τις ερωτήσεις που πρέπει να τεθούν πριν καν επιλέξετε τον τύπο συσκευής που θα αναπτυχθεί: UHF, VHF ή GSM κ.λπ. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας προτού καταλάβετε πώς θα ενεργοποιηθεί η συσκευή ή πώς και πώς και όπου πρόκειται να ληφθεί το σήμα.

IMG-f1c32c026141ca89b682cb9fcc3f0524-V.j
bottom of page