top of page
Search
  • Writer's pictureΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Ο ρόλος του ιδιωτικού ντετεκτιβ σε ποινικές υποθέσεις.


Παρά το διαφανές σύστημα ποινικής δικαιοσύνης σήμερα, τα πράγματα δεν συμβαίνουν πάντα ακριβώς όπως ορίζεται από τον νόμο. Κατά καιρούς, το βαρύ φορτίο εργασίας, το συγκεντρωτικό άγχος, τα ειλικρινά λάθη, οι επιπλοκές και, δυστυχώς, ακόμη και το προσωπικό συμφέρον, όπως η επιθυμία προαγωγής, ή τα συναισθήματα της δικαιοσύνης και της εκδίκησης, μπορούν να θέσουν έναν κατηγορούμενο σε κίνδυνο να πάρει μεγαλύτερη ποινή από αυτή που του αξίζει αλλά και ένας αθώος να καταδικαστεί λόγω έλλειψης στοιχείων.


Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί κάποιος να προσλάβει έναν ιδιωτικό ντετεκτιβ.


Ποιος είναι ο ρόλος ενός ιδιωτικού ντετεκτιβ λοιπόν σε μια ποινική υπόθεση; Οι ιδιωτικοί ερευνητές είναι ανεξάρτητοι επαγγελματίες, και δεν συνδέονται με ετήσιο πρόγραμμα μισθών, συνδικάτων και εγγυημένων συντάξεων. Αλλά το πιο σημαντικό, οι ιδιωτικοί ντετεκτιβ, δεν επιβαρύνονται από ανεξέλεγκτο βαρύ φόρτο εργασίας και γραφειοκρατική υπηρεσία.


Συχνά δουλεύουν μία υπόθεση κάθε φορά, και έχουν στη διάθεσή τους εκτεταμένους πόρους, που δεν απαιτούν υπογραφές και δικαιώματα για να ενεργήσουν από τους προϊσταμένους τους. Ο μόνος τρόπος για να κερδίσουν το ψωμί τους, είναι να διατηρήσουν την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα, ενώ εργάζονται σκληρά για να αποδείξουν την υπόθεση του πελάτη τους.


Η πρωταρχική δουλειά του ιδιωτικού ερευνητή είναι να επαληθεύσει τα συλλεχθέντα αποδεικτικά στοιχεία από την ομάδα εισαγγελίας και να τα αξιοποιήσει ακόμη περισσότερο, διατηρώντας παράλληλα υπόψη την πλευρά του κατηγορουμένου. Η πλειοψηφία των ιδιωτικών ερευνητών είναι πρώην μέλη των κρατικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου και, ως εκ τούτου, έχουν νομική κατάρτιση και εκτεταμένη εμπειρία διερεύνησης, ανάκρισης και διεξαγωγής των εργασιών συλλογής αποδεικτικών στοιχείων και αποκατάστασης σχέσεων με μάρτυρες. Ορισμένα στοιχεία, ενώ αναφέρθηκαν ως γεγονότα, μετά από προσεκτική εξέταση, αποδεικνύονται ότι δεν ήταν, αλλά ήταν απλώς μια άποψη, μια υπόθεση, ή χειρότερα, φυτευμένη.


Οι ιδιωτικοί ερευνητές γνωρίζουν νομικές διαδικασίες και έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν αποδεικτικά στοιχεία από διαφορετική οπτική γωνία, έχουν περισσότερο χρόνο στα χέρια τους και συχνά έχουν πρόσβαση σε εναλλακτικούς πόρους και ενδέχεται να τις λάβουν νωρίτερα από τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.Επίσης, δεν είναι ασυνήθιστο, οι μάρτυρες να είναι απρόθυμοι να παρέχουν δηλώσεις στην αστυνομία και μερικές φορές να αλλάζουν την κατάθεσή τους για τα γεγονότα. Και με αυτήν την έννοια, οι ιδιωτικοί ερευνητές μπορεί να είναι λιγότερο εκφοβιστικοί και να έχουν καλύτερα αποτελέσματα, επειδή δεν φέρουν όπλο και δεν φορούν στολές.


Πολλοί άλλοι ψυχολογικοί παράγοντες διαδραματίζουν ρόλο κατά τη συνέντευξη μαρτύρων και τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων, και καλοί ιδιωτικοί ερευνητές υπερέχουν σε αυτό, δεδομένου ότι έχουν βιώσει τόσο την κυβέρνηση όσο και την ιδιωτική βιομηχανία. Μπορούν οι ιδιωτικοί ανακριτές να βοηθήσουν στο δικαστήριο; Οι ιδιωτικοί ερευνητές μπορούν να κληθούν στο δικαστήριο για να καταθέσουν τα επαγγελματικά καταγεγραμμένα και υπογεγραμμένα αποδεικτικά στοιχεία, ακόμη και αν ο μάρτυρας δεν είναι πλέον διαθέσιμος ή καθίσταται δυσμενής για τη δίωξη.


Παραδείγματα τέτοιων αποδεικτικών στοιχείων μπορεί να περιλαμβάνουν: επανεξέταση της σκηνής του εγκλήματος, φωτογραφίες και βίντεο της σκηνής του εγκλήματος ή άλλης τοποθεσίας που σχετίζεται με την υπόθεση, κάμερες δρόμου ή βίντεο που έχουν καταγραφεί δημόσια, βρίσκονται, συνέντευξη και καταγράφονται μάρτυρες και οι δηλώσεις τους. Οι ιδιωτικοί ερευνητές θα βοηθήσουν σε περιπτώσεις ληστείας, εμπρησμού, απαγωγής, δολοφονίας, απάτης, εκβιασμού, σεξουαλικής επίθεσης, παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εσωτερικών διαφορών, κακοποίησης παιδιών, τρομοκρατικών δραστηριοτήτων, πνευματικής ιδιοκτησίας και πολλών άλλων.


Οι καλοί ιδιωτικοί ερευνητές θα κάνουν την υπόθεση του εναγομένου προτεραιότητα. Ενδεχομένως, περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία θα συγκεντρωθούν στη σκηνή του εγκλήματος ή μέσω δημόσιων αρχείων και ανοιχτών πηγών. Περισσότεροι μάρτυρες θα εντοπιστούν και θα τους πάρουν συνέντευξη, που κανείς δεν θα μπορούσε καν να γνωρίζει ότι υπήρχαν, και έτσι αποκαλύπτοντας πιο λεπτομερείς πληροφορίες. θα γραφτούν καλύτερες αναφορές. και όλα τα παραπάνω, θα υποστηρίξουν την εκδοχή εκδηλώσεων του πελάτη στο δικαστήριο και θα καθοδηγήσουν την κλίμακα της δικαιοσύνης προς μια πιο αντικειμενική και δίκαιη καταδίκη, πέρα από κάθε λογική αμφιβολία.


Υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι οι αστυνομικοί είναι απρόθυμοι να εργαστούν με ιδιωτικους ντετεκτιβ, ίσως να βλέπουν τον άλλο επαγγελματία ως ανταγωνιστή ή να μην εμπιστεύονται τα προσόντα ενός ιδιωτικού ερευνητή. Αυτό μπορεί να ίσχυε στο παρελθόν, αλλά οι αστυνομικές υπηρεσίες σήμερα το βρίσκουν πολύ πιο ωφέλιμο να συνεργαστούν με μερικούς καλούς ιδιωτικούς ερευνητές, ειδικά για την επίλυση υποθέσεων που είναι δύσκολο να σπάσουν. Ιδιωτικοί ερευνητές και νομικά γραφεία είναι από καιρό συνεργάτες δικηγόρων εδώ και δεκαετίες.


Οι δικηγόροι μπορεί να είναι καταπληκτικοί ως συνήγοροι, αλλά συχνά δεν έχουν το χρόνο να εκτελέσουν την απαραίτητη εργασία για να συλλέξουν τις πληροφορίες που χρειάζονται για την κατασκευή υποθέσεων και τη διαμόρφωση άμυνας. Ένας ντετεκτιβ μπορεί να κάνει την έρευνα, τη διερεύνηση ορισμένων δεδομένων, καθώς και να αναθεωρήσει λεπτομέρειες για να βοηθήσει σε μια ποινική υπόθεση. Ιδιωτικοί ερευνητές μπορούν να διερευνήσουν παλιές υποθέσεις που έχουν ξεχαστεί από την επιβολή του νόμου. Δεν είναι ασυνήθιστο να αποκαλύπτονται νέες πληροφορίες από έναν επαγγελματία ιδιωτικό ερευνητή χρόνια ή δεκαετίες μετά το κλείσιμο μιας υπόθεσης.


Σε ορισμένες περιπτώσεις, συγγενείς ή φίλοι ενός θύματος σε ποινική υπόθεση ζήτησαν τη βοήθεια ιδιωτικών ντετεκτιβ για να βρουν έναν αγνοούμενο μάρτυρα ή να συμπληρώσουν μια συνεχιζόμενη έρευνα για μια υπόθεση. Με τα προαναφερθέντα, είναι αναμφισβήτητο ότι οι ιδιωτικοί ερευνητές μπορούν να βοηθήσουν πολύ σε ποινικές υποθέσεις.


Το Γραφείο Ιδιωτικών Ερευνών, ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ IPI, είναι ένας κορυφαίος ιδιωτικός οργανισμός έρευνας στην Αθήνα. Είναι ο πρώτος ιδιωτικός οργανισμός έρευνας στην Αθήνα που εισήγαγε υπηρεσία ανιχνευτή ψεύδους.Τα Γραφεία Ιδιωτικών Ερευνών IPI ιδρύθηκαν το 1990 στο Σικάγο των ΗΠΑ, από τον Ελληνοαμερικανό ιδιωτικό ερευνητή ( Ντετέκτιβ ) Phillip Hatzis, και τώρα εδρεύει στην Ελλάδα. Ο Phillip Hatzis είναι πρώην πράκτορας πληροφοριών του Αμερικανικου στρατού, έχει υπηρετήσει στον πόλεμο του Κόλπου στο Desert Shield και στο Desert Storm και είναι τώρα ιδιοκτήτης του International Private Investigators στην Αθήνα.


www.ipi-detective.g

10 views0 comments
bottom of page