top of page
Search
  • Writer's pictureΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Αντιπαρακολούθηση: Η αρχή TEDD.

Updated: Dec 30, 2020

Η αρχή TEDD είναι ένα εκπαιδευτικό μέσο που εφηύρε ο γνωστός στο χώρο των υπηρεσιών πληροφοριών και ειδικών επιχειρήσεων, κύριος Κλιντ Έμερσον. Ένας πρώην πολεμιστής της SEAL Team 3, μετέπειτα επιχειρησιακό στέλεχος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, της DEVGRU, και τέλος αξιωματικός πληροφοριών υπό κάλυψη της NSA (National Security Agency, Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας). Έχοντας εργαστεί υπό κάλυψη τόσο για μυστικές δράσεις και συλλογή πληροφοριών, όσο και για πολεμικές και αντιτρομοκρατικές ειδικές επιχειρήσεις, είναι ένας από τους λίγους ανθρώπους που έχει τόσο εκτενή εμπειρία και έτσι σκέφτηκε την αρχή TEDD για να κάνει την έννοια της αντιπαρακολούθησης κάτι πιο κατανοητό.Το TEDD είναι από τα αρχικά των Αγγλικών λέξεων Time, Environment, Distance, Demeanor και θα δούμε ευθύς αμέσως τι εννοεί με το κάθε ένα από αυτά. Να τονίσουμε ότι το TEDD θεωρεί ότι ήδη έχουμε επίγνωση της κατάστασης και είμαστε γενικά παρατηρητικοί για το περιβάλλον μας. Αυτό που απαντάει είναι το εφόσον έχεις μία άποψη για το τι υπάρχει γύρω σου, πως μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για αντιπαρακολούθηση.
Time (χρόνος)

Ο στόχος μας για προστασία από παρακολουθήσεις είναι να μην έχουμε προβλέψιμο μοτίβο ζωής (περισσότερα στο άρθρο μας «Το μοτίβο της ζωής»). Άρα πρέπει να προσπαθούμε να αλλάζουμε τους χρόνους άφιξης και αναχώρησης μας πάντα και για όλες τις δραστηριότητες μας. Από τη πλευρά του εντοπισμού τώρα, εάν παρότι αλλάζουμε τις ώρες μας παρατηρούμε τα ίδια άτομα ή οχήματα, τότε αυτό αποτελεί ένδειξη πιθανής παρακολούθησης.Environment (περιβάλλον)

Εάν έχουμε υποψίες ότι κάποιος μας παρακολουθεί θα πρέπει χωρίς να εγείρουμε υποψίες να αλλάζουμε το περιβάλλον μας. Για παράδειγμα, να σταματήσουμε για καφέ σε κάποιο μέρος που δεν έχει πολύ κόσμο, και έπειτα να πάμε σε ένα πολυσύχναστο εμπορικό κατάστημα να αγοράσουμε κάτι. Πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί ώστε η μετάβαση από το ένα στο άλλο να έχει λογική και να μη προδίδει τη πρόθεση μας για εντοπισμό της παρακολούθησης. Ωστόσο, εάν συνεχίζουμε να βλέπουμε τα ίδια άτομα ή οχήματα σε διαφορετικά περιβάλλοντα είναι επίσης μία σοβαρή ένδειξη ότι βρισκόμαστε υπό παρακολούθηση.Distance (απόσταση)

Για αυτό έχουμε γράψει ένα ολόκληρο άρθρο, είναι το άρθρο μας «Τακτική του ακορντεόν». Με απλά λόγια, αλλάζοντας την απόσταση μπορούμε να αναγκάσουμε την ομάδα παρακολούθησης είτε να σταματήσει τη παρακολούθηση, είτε να αποκαλυφθεί.Demeanor (συμπεριφορά)

Εδώ αναζητούμε εάν τα άτομα που πιστεύουμε ότι μας παρακολουθούν έχουν κάποιου είδους συμπεριφορά που δε ταιριάζει με το τόπο και το χρόνο όπου βρίσκονται. Π.χ. φοράνε ρούχα άσχετα με το περιβάλλον, δείχνουν προσηλωμένοι σε κάτι άλλο απ’ότι ο υπόλοιπος κόσμος, αντιγράφουν τις κινήσεις μας (π.χ. κοιτάμε την ώρα, και κάνουν το ίδιο και αυτοί), κτλ. Και πάλι, αυτά αποτελούν ενδείξεις ότι αυτά τα άτομα μας παρακολουθούν. Εάν έχουμε αρκετά «τυχαίο» μοτίβο της ζωής τότε αυξάνουμε τις πιθανότητες όποιος μας παρακολουθεί να έχει εμφανή διαφορά στη συμπεριφορά του γιατί συνεχώς θα προσπαθεί να προλάβει την επόμενη κίνηση μας ή να επιβεβαιώσει ότι είμαστε εκεί που νομίζει ότι είμαστε.Οπότε, εάν ενώσουμε όλα όσα αναφέραμε παραπάνω, τότε έχουμε ένα μεγάλο πλαίσιο αντιπαρακολούθησης. Εάν ένα από αυτά συμβαίνει τότε ίσως να μην αντιμετωπίζουμε παρακολούθηση, αλλά εάν αρχίσετε να βλέπετε παραπάνω από ένα τότε καλό θα ήταν να λάβετε ανάλογα μέτρα. Για παράδειγμα, να καλέσετε την αστυνομία εάν θεωρείτε ότι είναι κακοποιοί, ή να μεταβείτε στην Ελληνική πρεσβεία εάν θεωρείτε ότι είναι κάτι άλλο και βρίσκεστε στο εξωτερικό, ή να αλλάξετε τα σχέδια σας ώστε να τους οδηγήσετε όπου εσείς θέλετε, κτλ. Σε μία πρόταση, όπως το περιγράφει και ο ίδιος ο κύριος Κλιντ Έμερσον, σκεφτείτε το ως εξής. Θέλετε να αλλάξετε τις στάσεις σας στη καθημερινότητα ώστε να διαφέρουν σε χρόνους, περιβάλλοντα, αποστάσεις αναμεταξύ τους, και να παρατηρείτε τι υπάρχει κάθε φορά με ιδιαίτερη έμφαση στη συμπεριφορά των ατόμων και εάν παρατηρείτε τα ίδια άτομα ξανά και ξανά. Είναι μία εύκολη στην αποστήθιση αρχή που μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στο τομέα της αντιπαρακολούθησης.


Σύμβουλος Ασφαλείας - Ντετεκτιβ - Μαρούσι - Κηφισιά - Γλυφάδα - Ντετέκτιβ I.P.I. GROUP

Θησέως 23, Μαρούσι 151 24

697 460 4855


defensegr.wordpress.com

291 views0 comments
bottom of page