ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Γιατί οι άνθρωποι ψεύδονται;
Updated: Dec 30, 2020
Αυτό το post αναρτήθηκε απο το Γραφείο Ιδιωτικών Ερευνών ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ . com
1. Αποφυγή Τιμωρίας Η αποφυγή της τιμωρίας είναι ο συχνότερος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι λένε σοβαρά ψέματα, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, παράδειγμα για την αποφυγή κλήσης για ταχύτητα. Στα σοβαρά ψέματα υπάρχει απειλή σημαντικών ζημιών αν ανακαλυφθεί το ψέμα: απώλεια ελευθερίας, χρήματος, εργασίας, σχέσης, φήμης ή ακόμα και της ίδιας της ζωής.
2. Κρύβουν ανταμοιβή ή όφελος Σε σοβαρά ψέματα, το ψεύδος συνήθως λέγεται για να αποκρύψει την ανταμοιβή ή να ωφελεί τον ψεύτη που αποκτάται με το σπάσιμο ενός κανόνα ή τη ρητή προσδοκία. Μερικές φορές η ανταμοιβή θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς εξαπάτηση, αλλά όχι τόσο εύκολα, γιατί θα χρειαζόταν περισσότερη προσπάθεια.
3. Προστατεύουν κάποιον από τη βία Η προστασία κάποιου άλλου από βλάβες είναι ο επόμενος πιο σημαντικός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι λένε σοβαρά ψέματα. Δεν είναι βέβαιο εάν η κοινωνία εγκρίνει αυτά τα ψέματα. Υπάρχουν ανώνυμες γραμμές κλήσης, έτσι ώστε όσοι είναι εθελοντές πληροφοριών να μπορούν να αποφύγουν οποιαδήποτε απώλεια φήμης ή κινδύνου ενημερώνοντας.
4. Αυτοπροστασία Το να προστατεύσετε τον εαυτό σας από ζημιά ακόμη και όταν δεν έχετε παραβιάσει κανόνα είναι ακόμα ένα κίνητρο. Ορισμένα ψέματα λέγονται για να κερδίσουν θαυμασμό από άλλους. Είναι συχνό σε παιδιά, μερικούς εφήβους και ακόμη και ενήλικες.
5. Διατήρηση της ιδιωτικής ζωής Το να διατηρηθεί η ιδιωτική ζωή είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι – και κυρίως παιδιά - μπορεί να ψεύδονται. Μόνο όταν υπάρχει μια ισχυρή σχέση εμπιστοσύνης, ένα παιδί θα νιώθει αρκετά γενναίο για να πει «αυτό είναι μυστικό», ανακοινώνοντας το δικαίωμα μυστικότητας.
6. Επειδή θέλουν! Μερικοί άνθρωποι ψεύδονται απλά για να δουν αν μπορούν ή επειδή τους αρέσει. Πολλά παιδιά θα πουν ψέματα στους γονείς τους απλώς για να δουν αν μπορούν να το κάνουν. Μερικοί άνθρωποι το κάνουν όλο το χρόνο απολαμβάνοντας τη δύναμη που αποκτούν έχοντας τον έλεγχο των πληροφοριών που είναι διαθέσιμες στο στόχο.
7. Αποφυγή αμηχανίας Η αποφυγή αμηχανίας είναι ακόμα ένα κίνητρο για κάποια σοβαρά και πολλά ασήμαντα ψέματα. Σχετίζεται με πολλά λιγότερο σοβαρά ψέματα που υπάγονται στην κατηγορία των ψεμάτων της καθημερινής ζωής. Πολύ συχνά, οι άνθρωποι δυσκολεύονται να βγουν από μια δύσκολη κοινωνική κατάσταση.
8. Για να είναι ευγενικοί Υπάρχουν κάποια «Στάνταρ» που απαιτούνται από την ευγένεια – «ευχαριστώ πολύ για το υπέροχο πάρτι» ή «το φόρεμα αυτό σου πάει γάντι». Στις περιπτώσεις αυτές ο στόχος δεν περιμένει να του πουν την αλήθεια, αλλά υπάρχει ειδοποίηση.
Πρόληψη του ψεύδους
Πώς να αποτρέψετε ένα άτομο από το να πει ψέματα; Παρόλο που δεν είναι πάντοτε δυνατό να γίνει αυτό, υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορείτε να ακολουθήσετε για να κρατήσετε το άτομο στον ίδιο δρόμο. Ακολουθούν μερικά σημάδια και συμβουλές.
Φόβος
Μπορούμε να ενσταλάξουμε φόβο στους συνομιλητές μας ότι αν πουν ψέματα και εμείς το καταλάβουμε θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες και θα χάσουν την εμπιστοσύνη μας. Μπορούμε μέσα από συζήτηση να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι η αλήθεια είναι προτιμότερη από το ψέμα και ότι ακόμη και αν έχουν κάνει κάτι κακό είναι προτιμότερο να το παραδεχτούν γιατί με αυτόν τον τρόπο έστω και αν υπάρξουν κάποιες συνέπειες αυτές θα είναι μικρότερες από τις συνέπειες του να πουν ψέματα.
Μάρτυρες
Όταν υπάρχουν άλλοι άνθρωποι, ένας ψεύτης ξέρει ότι αυτοί μπορούν να ενεργήσουν αργότερα ως μάρτυρες, καθιστώντας πιο δύσκολο να αρνηθούν ότι είπε κάτι. Το να έχει κανείς μάρτυρες είναι συχνά αρκετό για να κρατήσει το άτομο ειλικρινές. Ο μάρτυρας μπορεί επίσης να συμμετάσχει στη συζήτηση, να θέσει ερωτήσεις και να επισημάνει ασυνέπειες.
Ρωτήστε λεπτομέρειες
Όταν ζητάτε λεπτομέρειες, καθίσταται πιο δύσκολο για τους ψεύτες, που πρέπει να σκεφτούν νέα πράγματα. Πρέπει επίσης να προσπαθήσουν να ελέγξουν ότι αυτό που λένε είναι σύμφωνο με αυτό που έχουν πει πριν. Μπορείτε να το δείτε συχνά σε παύσεις και έλλειψη συγκέντρωσης.
Υπενθύμιση
Έχει βρεθεί ότι όταν οι άνθρωποι θυμούνται τις αξίες τους, για παράδειγμα όταν έχουν συζητήσει πρόσφατα κάτι ηθικής σημασίας και όπου έπρεπε να ισχυριστούν τις αξίες τους, τότε είναι πιθανό να είναι πιο ειλικρινείς σε επόμενες συζητήσεις. Μια προσέγγιση που χρησιμοποιείται σε συνεντεύξεις είναι να ρωτήσετε πρώτα το άτομο «Θα λέγατε ότι είστε τίμιος;» Θα πρέπει να πει «ναι».
Ηχογράφηση
Η αστυνομία σε πολλές χώρες καταγράφει όλες τις συνεντεύξεις με τους υπόπτους. Αυτό όχι μόνο βοηθάει την αστυνομία να χρησιμοποιεί καταγεγραμμένες δηλώσεις και άλλες ύποπτες μεθόδους - αλλά ασκεί επίσης πιέσεις στους υπόπτους για να πουν την αλήθεια. Ενώ η ηλεκτρονική ηχογράφηση σε συνηθισμένη συνομιλία μπορεί να είναι προβληματική, μπορούν να γίνουν ηχογραφήσεις από αυτό που λέει το πρόσωπο και οι περισσότεροι θα γνωρίζουν τη μονιμότητα τέτοιων δηλώσεων. Για παράδειγμα, πολλές οργανώσεις κρατούν πρακτικά συνεδριάσεων. Οι άνθρωποι είναι επίσης πιο επιρρεπείς να πουν ψέματα σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή κοινωνικά δίκτυα, πράγμα που κάνει το ερώτημα «Θα μπορούσατε να μου στείλετε τα στοιχεία μου;» έναν ισχυρό τρόπο ενθάρρυνσης της αλήθειας.
αναρτήθηκε απο το ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ .com στης 2/7/2019

Ανέβηκε απο το Γραφείο Ιδιωτικών Ερευνών
Ντετέκτιβ I.P.I.
Ντετέκτιβ Γλυφάδα
Ντετέκτιβ Μαρούσι